Pieter Bruegel de Oude

Pieter Bruegel de Oude

Pieter Bruegel de Oude is een schilder die geboren is, dan zou je denken dat het niet zo boeiend is. Maar dan heb je het mis. Want hij is geboren op een plek waar mensen op de dag van vandaag nog steeds niet precies weten waar het is. Dit komt omdat het zo oud is. Pieter is geboren in de 16de eeuw. Men verwacht dat hij ook is geboren in 1525 en 1530. Maar hoe weet men dat wel en waarom weet men niet waar hij geboren is? Nou dat kan komen door zijn prachtige schilderwerken. Omdat hij in die tijd een beroemde schilder was en nog steeds is tussen de schilder liefhebbers. Er zijn experts die kunnen die hoe oud een schilderij is en daarom kunnen zij redelijk hun leeftijd gokken. Wel is bekend wanneer hij was overleden. Dit is, gebeurt op 9 september in 1569. Doordat iedereen die tijd niet zo oud werkt konden ze via die weg ook berekenen wanneer hij was geboren. Dit zou dus tussen 1525 en 1530 moeten zijn geweest volgens experts. Ook denken experts dat Pieter is geboren in Breugel of in Breda. Maar dat is nog niet vastgesteld. Hij was de trotse vader van Pieter Bruegel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude.

Carrière van Pieter

Pieter heeft hard gewerkt aan zijn carrière van het schilderen. Hij deed het met passie en dat zag je terug in de schilderijen. Doordat het steeds beter werd kon hij de schilderijen verkopen aan andere gezinnen voor eten en kleding. Het eerste portret wat terug gevonden is kwam uit 1559 en het laatste kwam uit 1569. Hij schilderde dus ook tot zijn dood. Men vond de schilderijen ook indrukwekkend in die tijd. Ook kwam dat omdat Pieter geobsedeerd was door het boerenleven wat toen die tijd een van de grootste banen was. Op dat gebaseerd schilderde hij de boerderijen. Het boeren leven betekende daarom ook veel voor hem. In de literatuur wordt hij ook wel eens Boeren-Bruegel genoemd. Dit was omdat er veel schilderijen voorbij kwamen die daar mee te maken heeft.

De waarde

Vandaag de dag zijn er zeker betere kunstenaars geweest. Maar dit verhaal over Pieter Bruegel de Oude blijft uniek. Dit komt omdat het zo oud is. Dit is ook omdat zijn kunstwerken zo oud zijn. Het is moeilijk intact te houden. Daarom zijn de dus ook zo veel waard. Niet alleen qua prijs maar ook qua waarde wat het met zich meebrengt.

MEER TE WETEN KOMEN

Levensloop

Kunstwerken

Renaissance

landschapschilders